Vår Historia

Gagnefs Amatörteaterförening startade år 1986 med Gunilla Wennberg, föreningens själ och hjärta. Gunilla satte då upp urpremiären av ”Där Älvarna Samman Flyta” i egen regi. Det var starten på en era som än idag fortlever för sedan dess har bygdespelen framförts nästan varje sommar. Här på Ängsholn samlas människor i alla åldrar varje sommar för att spela teater, förmedla budskap, känna gemenskap, och utvecklas som människor.

Det startade med Där Älvarna Samma Flyta, ett spel om Kierstin Persdotter, den sista kvinnan som halshöggs och brändes på bål i Gagnef. Ett tragiskt öde och en sann historia. Efter bara fem år utökades spelet till Tid Att Skörda, historien om Kierstin Persdotters efterlevande. Efter något år tillkom familjesagan När Trollen Flydde Gagnef som bygger på en gammal sägen om hur Gagnefsborna blev kvitt trollen för evigt. Dessa tre spel har satts upp oräkneligt många gånger och omarbetats med varje föreställning. Ingen föreställning är den andra lik.

Utöver dessa spel har Gunilla även skrivit bygdespelen Asagudarna, Blodsbrand, och Frost. Asagudarna är ett historiskt spel om gudars liv i Asgård som med fantasins hjälp skapar en fantastisk berättelse med Loke, Oden, Tor, och många fler. Hela Asgård, Jotunheim, och Nifelhel byggs upp på Ängsholn. Blodsbrand är en djupt brännande berättelse om en ung kvinna och ifrågasätter den psykiatriska vården i Sverige. Frost har aldrig satts upp på Ängsholn och är ett djupt tragiskt familjedrama.

Gunilla skrev även romanen Född Till Oår som gavs ut 2012 av Gagnefs Amatörteaterförening. Hon var glad över att föreningen kunde ge ut boken som hon skrivit många år tidigare. Dessvärre hann aldrig Gunilla se den helt färdigtryckt då hon avled i maj 2012.

Regin av spelen togs över, på Gunillas enträgna begäran, år 2010 av Hanna Östman. Detta är repertoaren sedan dess:

2010: När Trollen Flydde Gagnef
2011: -- speluppehåll --
2012: Där Älvarna Samman Flyta
2013: Tid Att Skörda
2014: När Trollen Flydde Gagnef
2015: När Trollen Flydde Gagnef
2016: Där Älvarna Samman Flyta samt Tid Att Skörda (30 års jubileum)
2017: När Trollen Flydde Gagnef
2018: Nypremiär, Asagudarna (endast spelats en gång tidigare (2000))
2019: Asagudarna
2020: -- speluppehåll --
2021: -- speluppehåll --
2022: När Trollen Flydde Gagnef

Ord Från Regissören Hanna Östman

För 40 år sen kom jag till Ängsholn för min första skådespelarsommar. Det var urpremiär av Där Älvarna Samman Flyta. Det har påverkat mitt liv i allt och somrarna på Ängsholn har varit en oerhört viktig del av livet sedan dess.... LÄS MER  >>

Populära inlägg i den här bloggen

Ängsholns Folkpark